MIĘĆMIERZ | KUCHNIA ETIOPSKA – Daria Żebrowska-Fresende, Yonas Fresende

Data
Godzina
Miejsce
01/08
16:00
MIĘĆMIERZ


OPIS

„Słów kilka o Abyssinii. Kuchnia etiopska to bogactwo smaków i aromatów niespotykanych dotąd na polskich stołach. Dzięki swojej niepowtarzalności oraz użyciu wyjątkowych ziół i przypraw cieszy się sławą jednej z najsmaczniejszych na świecie. Podstawą kuchni etiopskiej jest yndżera – placek o konsystencji naleśnika, smaku polskiego prawdziwego chleba pieczonego na zakwasie. Na yndżerę wykładane są pozostałe potrawy: mięsne i warzywne wraz z sosami. Yndżera w kuchni etiopskiej pełni też funkcję widelca lub łyżki. Urywając kawałek ciasta yndżery, nabieramy nim do ust inne dania. Unikatowość kuchni etiopskiej polega również na wspólnym biesiadowaniu. Można zamówić kombinację wielu dań i jeść je w dwie lub więcej osób. W Etiopii jest to sposób spędzania czasu, rozmowy, zawierania znajomości. Etiopia jest też ojczyzną kawy i to kawa właśnie, przyrządzana w specjalny sposób, jest zwieńczeniem każdego posiłku. Abyssinia to pierwsza i jedyna w Polsce kuchnia autentycznie etiopska”. (Daria Żebrowska-Fresende i Yonas Fresende)

baner


© Festiwal Filmu i Sztuki Dwa Brzegi Kazimierz Dolny Janowiec nad Wisłą
Projekt i realizacja: Tomasz Żewłakow